احسان نورانی معاون میراثفرهنگی قزوین گفت: این مراسم که از جمله مواریث فرهنگی ناملموس ثبتشده و مرتبط با آئینهای محرم در قزوین است، هرسال در روز دوازدهم محرم پیکر یاران امامحسین (ع) بهصورت نمادین توسط بانوان قزوینی تشییع میشود.
معاون میراثفرهنگی قزوین افزود: بهگواهی مورخین، بعد از واقعه کربلا کسی از ترس «یزیدبن معاویه» جراْت نمیکرد تا جنازههای یاران امامحسین (ع) را دفن کند تا اینکه زنان طایفه «بنیاسد» جمع شدند و پیکرهای شهدا را بهخاک سپردند.
او ادامه داد: بههمین دلیل زنان قزوینی هرسال در این روز در مسجد «علیاکبر» این شهر جمع میشوند، عدهای بیل و کلنگ بهدست میگیرند و عدهای دیگر پیکرهای پارچهای بدون سر را بر دوش گرفته و به دور شهر میچرخند سپس به آستان مقدس امامزادهحسین (ع) رفته و عزاداری میکنند و دوباره به مسجد بازگشته و در آنجا به سینهزنی و نوحهخوانی میپردازند.
نورانی با برشمردن میراث عاشورایی ثبتشده استان در فهرست آثار ملی افزود: آیین سوگواریهای زنانه حسینیه آقا سیدجمال، مراسم شور زرآباد، آیین طبقکشی، آیینعلامتکشی، مراسم مافی شهرستان آبیک، آیین طشتگذاری شهرستانهای آبیک و الوند، مراسم سوم امام، نوحههای دستگاهی قزوین و پخت غذای نذری اوزباسترمای روستایکلج از جمله آیینها و مراسم سوگواری ایام محرم در قزوین بهشمار میروند که تا کنون در فهرست میراث ملی ناملموس بهثبت رسیدهاند.